Váltakozóáramú gyorstöltés

A töltési teljesítmény

Az elektromos autókba épített fedélzeti töltő teljesítménye határozza meg, hogy optimális esetben mennyire gyorsan lehet az akkumulátorát váltakozóáramról feltölteni. A beépített töltők teljesítménye széles skálán mozog.

Ahogy növekszik az autókba épített akkumulátorok tárolókapacitása, úgy növekszik a fedélzeti töltők teljesítménye is.

A teljesítmény (hozzávetőlegesen) a hálózati feszültség és az áramerősség szorzata. A feszültség adott (230 Volt), az áramerősség szinte minden autótípusnál 16 vagy 32 Amper.

A legegyszerűbb esetben egy fázison 16 Amperre képes autó teljesítménye 3,6-3,7 kW.

Amennyiben 32 Amperes az autó, akkor ez 7,2-7,4 kW maximális teljesítményt jelent.

Vannak 3 fázist kezelni tudó fedélzeti töltők, ezek nem egy vezetékpárról, hanem három plusz egy vezetékről vételezik a villamos energiát. Ezzel a felvett és töltésre használatos teljesítményt megháromszorozzák.

Három fázist használó, 16 Amperes autók esetén a töltési teljesítmény már 11 kW. Ugyanez 32 Amper esetén 22 kW teljesítményt jelent. A korai modellek 3,3 kW teljesítménye ma már a múlté. A korszerű autótípusok alapáron vagy opcionálisan, de kínálnak 11 kW teljesítményű fedélzeti töltőket, amivel már az AC töltés sem fájdalmasan lassú.

A töltési teljesítményt az autónk fogyasztásának ismeretében könnyen át tudjuk számolni egységnyi idő alatt betöltött hatótávra is. Az alábbi táblázat az egyes töltési módok esetén mutatja be az egy óra alatt betölthető hatótávot és a becsült teljes feltöltési időt. A számításhoz egy 50 kWh kapacitású járművel számoltunk, aminek a fogyasztása (városban) 15 kWh / 100 km, ami 333 km hatótávot jelent. Az akkumulátor mérete és a fogyasztás ettől eltérhet, az adatok csak összehasonlításra alkalmasak.

Vészhelyzeti töltő
1 fázis, 10 Amper, 2,3kW
12 km óránként
26 óra
Fali vagy oszlopos töltő
1 fázis, 32 Amper, 7,2kW
40 km óránként
8-9 óra
Fali vagy oszlopos töltő
3 fázis, 16 Amper, 11kW
60 km óránként
5-6 óra
Fali vagy oszlopos töltő
3 fázis, 32 Amper, 22kW
120 km óránként
<3 óra


A LuminanCity töltői minden esetben 32 Amper legnagyobb áramerősségre vannak méretezve, így a fázisok számától függően 7,2 vagy 22 kW teljesítményre képesek.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a töltők teljesítmény- és áramerősség-jellemzői nem jelentik azt, hogy ennyivel fogják terhelni a hálózatot. Ne féljünk megvenni a 32 Amperes töltőt csak azért, mert nincs ekkora villamos betáplálásunk. A töltők telepítésének része a legnagyobb töltőáram hozzáigazítása a hálózat jellemzőihez. A nagyobb teljesítményt tekintsük egyfajta túlbiztosításnak. Hálózatbővítés vagy költözés során a töltőáramot hozzá tudjuk igazítani az új hálózat lehetőségeihez.

A tényleges töltési teljesítményt a töltőberendezésen kívül meghatározza még a használt töltőkábel terhelhetősége és a rendelkezésre álló villamos teljesítmény.

A LuminanCity töltő nem lehet akadálya a legnagyobb töltési teljesítmény elérésének!

A váltóáramú gyorstöltés előnyei

Az elektromos autók legolcsóbb, legbiztonságosabb, leginkább elterjedt töltési módja a váltóáramú gyorstöltés. Az otthon, parkolókban és célállomásokon elhelyezett töltőkön lehetőség van több órán keresztül tölteni az autó akkumulátorát. A töltési sebesség fontos, de nem a leglényegesebb szempont az ilyen töltőállomásoknál.

A villámtöltéshez képest a  gyorstöltés villamosenergia-igénye nem olyan jelentős, hogy komoly hálózatfejlesztésre legyen szükség, így a kivitelezési költségek alacsonyabbak, illetve egységnyi összegből több jármű egyidejű töltését tudjuk megoldani.

Az autók töltésének legolcsóbb módja a saját villamos energia felhasználása. Saját hálózatról a töltés ára harmada-negyede lehet annak, mint amit a nyilvános töltőállomásokon kell fizetnünk. Amennyiben napelemes rendszerünk is van, akkor az ingyen autózás mellett a környezeti terhelésünket is tovább csökkentettük.

Az autóhoz adott EVSE ugyan képes arra, hogy egy éjszaka alatt töltsön annyi hatótávot az autóba, ami másnapra elegendő lesz. Ez viszont azt jelenti, hogy a rendszeresen használt autót minden nap végén tölteni is kell. Egy fali töltővel egy éjszaka alatt több napra elegendő hatótávot is be tudunk tölteni. Kevesebb "macera" van így az autóval. Ahogy növekszik az autók akkumulátorának a kapacitása és egyre nagyobb fedélzeti töltőkkel látják el az autókat, úgy nyílik egyre nagyobbra az olló az EVSE és a Mode3 töltés között.

Akkumulátorkímélő tippek

Az akkumulátor élettartama szempontjából fontos, hogy rendszeresen ne töltsük 100%-ra. Ha a napi rutinhoz nem szükséges a teljes hatótáv, akkor használjuk az akkumulátort a 20-80% közötti tartományban, ezzel tehetünk a legtöbbet a kapacitás megőrzéséért.

Viszont legalább minden nyolcadik-tizedik autótöltés során javasolt, hogy 100%-ig feltöltsük az autó telepeit. Ilyenkor a jármű akkumulátorfelügyelete (BMS) képes balanszírozni az akku különálló celláit. Ez a kiegyenlítési folyamat a töltés végén zajlik le, és ilyenkor kompenzálódnak a normál használat során óhatatlanul előforduló cellaasszimetriák. Az ilyen kiegyenlítő töltés végeztével lehetőleg mihamarabb induljunk el, és fogyasszuk el az energia egy részét. Ne hagyjuk sokáig állni az autót csurig töltött akkumulátorokkal!

Az egyenáramú DC villámtöltés jellemzően 70-80%-ig tölti az autót nagy teljesítménnyel. Innen a cellák kímélése érdekében már lelassul a töltés, a maradék töltöttség csak nagyon lassan csurog bele az akkumulátorba. A villámtöltés lehetővé teszi a gyors továbbhaladást, azonban a váltóáramú AC gyorstöltés elengedhetetlen az elektromos autók akkumulátorcelláinak élettartam-maximalizálásához.  Nincs olyan, hogy az egyik jobb, mint a másik. Mindkét töltésfajtának helye van az e-autózásban.

Az alkalomszerű villámtöltés nem káros az autónak, de csak indokolt esetben vegyük igénybe!

Tekintse meg termékeinket