Elektromos autót vásároltam, szeretném otthon tölteni


Mindenek előtt gratulálunk az új szerzeményéhez. Kiváló döntés volt! Sok boldog, gondtalan kilométert kívánunk.

Amennyiben ez az első elektromos autója, akkor javasoljuk, hogy ha eddig nem tette. akkor tekintse át az alapfogalmakat. Nem akarunk dolgozatot íratni belőle, de érdemes tisztában lenni az alapokkal.

További érdekes olvasnivalót ajánlunk a gyorstöltésről és a töltőberendezés kiválasztásáról is.

Ha mindezeket sikerült végigolvasni, akkor már kezd körvonalazódni az igényekhez leginkább megfelelő töltő.

Lakossági felhasználóknak a fali töltőinket ajánljuk.

Első lépésként mérjük vagy méressük fel a létesítési ponton a töltési célokra felhasználható villamos betáplálás teljesítményét. Nem kizárt, hogy kisebb-nagyobb bővítésre, villanyszerelési munkára is szükség lesz. Ha biztosra akarunk menni, akkor a töltő betáplálását közvetlenül a villanyóraszekrényből vagy egy villamos elosztóból oldjuk meg.
Soha ne a jelenlegi autónkhoz igazítsuk a teljesítményt, gondoljunk a jövőre is! Tapasztalataink szerint egy type-2 töltő élettartama hosszabb lehet, mint amennyi ideig átlagosan megtartjuk első villanyautónkat.

Amennyiben a tölteni kívánt autó fedélzeti töltője egyfázisú és type-2 aljzattal szerelt, valamint a töltőpont létesítési helyén nem áll rendelkezésre háromfázisú betáplálás, akkor érdemes egyfázisú készüléket vásárolni.

A Lumi-EVC-WB1P-C készülék ilyen. Ez egy 4,5 méteres kábellel szerelt modell, aminek a végére type-2 csatlakozó van szerelve.

Ha az autón a régebbi, type-1 aljzat van (pl régebbi Nissan Leaf), akkor ahhoz egyfázisú aljzattal ellátott töltőt ajánlunk. A Lumi-EVC-WB1P lesz a megfelelő készülék. Ez a készülék sok, egyfázisú töltővel rendelkező típust is ki tud szolgálni.

A háromfázisú készülékeket ajánljuk minden más esetben. Akár az autó, akár a betáplálás háromfázisú, akkor érdemes ezt választani.
Ha az autónk jelenleg egyfázisú, de ki tudjuk építeni a háromfázisú betáplálást, akkor a létesítésünk jövőálló lesz.
Ha csak egy fázisunk van, de esetleg elköltözünk, a töltőnket vihetjük magunkkal, hátha az új helyszínen már elérhető lesz a háromfázisú betáplálás.

Fontos tudnivaló: a háromfázisú LuminanCity töltők minden további nélkül beköthetők egyfázisúként is és probléma nélkül töltik az egyfázisú autókat is.

A háromfázisú készülékek közül választhatunk aljzatos vagy kábeles kialakítást. A kábeles változat minden esetben 32 Amperes. Ennek vastagsága és súlya tetemes, ezért a kezelhetősége kissé nehézkesebb.

Kábeles kivitelt nem javaslunk szabadtérre, közvetlenül csapadéknak kitett helyre telepíteni. Fedett kocsibeállóba viszont nyugodtan lehet telepíteni.

Ha okos funkciókra is szükségünk van, akkor válasszuk a SMART kivitelt. A SMART opció által kínált szolgáltatások leírásának külön oldalt szenteltünk.

Részletesebb leírást a telepítésről és az azt megelőző méretezésről a fali töltő telepítési útmutatójában találhat.

Tekintse meg termékeinket