Cégünk elektromos flottára vált

Egyre több cég ismeri fel, hogy a városon belüli közlekedés és kisáruszállítás megoldható elektromos járművekkel is. Ezzel sokat tesznek a városok levegőjének tisztábbá tételéért és a zajszennyezés csökkentéséért. Nem mellesleg az elektromos autók beszerzése és üzemeltetése cégek számára is kedvező, így a sokat futó járműpark megtakarítást is jelenthet.

Amennyiben az elektromos járművek töltése saját betáplálásról történik, a töltés nem irányul gazdasági haszonszerzésre és a töltők a közforgalom elől el vannak zárva, akkor az ilyen telepítés és üzemeltetés nem engedélyköteles tevékenység. Ez nagy könnyebbség, sok adminisztrációs tehertől lehet így megszabadulni.

Egy cég átállása ritkán történik komplett flottacserével. Gyakoribb, hogy tesztelési céllal vásárolnak egy vagy néhány autót, és ha bevált, akkor kezdenek bele a nagyobb ütemű átállásba.

A töltők telepítésénél ajánlatos előre gondolkodni. Az első töltőpontot úgy építtessük ki, hogy ne kelljen a már kiépült elemeket cserélni a bővítéskor. Az elosztókat, földbe telepített kábelezést próbáljuk egy nagyobb kapacitású rendszerre méretezni, így később kevésbé lesz fájdalmas a bővítés.

Erre a célra akár a fali, akár az oszlopos töltőberendezéseink is alkalmasak lehetnek.

A két kivitel közül csak a helyszín ismeretében lehet felelősen dönteni. Amennyiben az elektromos járműveknek szánt parkoló egy sík falfelület (épület fal) előtti kialakítású, akkor a Lumi-EVC-WB3P sorozatú töltőket célszerű felszerelni a falra. Az erősáramú kábelezés falba vagy földbe süllyeszthető vagy falon kívüli szereléssel is vezethető. Fali töltők esetén tervezzünk be egy elosztószekrényt, ahol minden töltőpontnak saját kismegszakítót, fi-relét és fogyasztásmérőt tudunk felszerelni.

Ha teljesen szabadon álló parkolóba szeretnénk töltőpontokat, akkor a masszív oszlopos kivitel ajánlott. A dupla csatlakozós kivitel létesítése gazdaságosabb. Ezeknek a berendezéseknek célszerű egy kiemelt betonalapot készíteni és a kábelezését földbe süllyesztve megoldani.

Ha valakit zavar a masszív kivitelű oszlop látványa, akkor telepíthet fali töltőt tartóoszlopra szerelve. Ez a megoldás elsőre olcsóbbnak tűnik, de ha minden járulékos elemet hozzászámolunk, akkor alig lesz olcsóbb az oszlopos megoldásnál.

Kábeles végződésű fali töltőt csapadéknak kitett környezetbe nem ajánlunk telepíteni.

A töltő kivitelének kiválasztása után már csak azt kell eldönteni, hogy van-e szükségünk az okos funkciókra? Ha az alábbi kérdések egyikére igen a válasz, akkor kelleni fog a SMART opció:

  • Szeretnék a töltőhasználók körét korlátozni?
  • Szeretnék az elhasznált energiát mérni, az egyes felhasználók fogyasztását nyomon követni?
  • Okos terhelésmegosztási funkcióra van szükség, mert nem áll rendelkezésre elegendő betápláló teljesítmény?
  • Távfelügyeleti rendszerbe szeretnék bekötni a töltőket? Szeretnék az üzemeltetést külső szolgáltatóra bízni?

SMART opció mind a fali, mind az oszlopos kivitelekhez kérhető.


Tekintse meg termékeinket