A SMART opció ismertetése


Ismertető

A SMART opció minden háromfázisú töltőberendezésünkhöz elérhető.

Ezen opció nélkül a töltők tökéletesen használhatók. A jármű csatlakoztatása után a töltés azonnal elindul, a töltés végén leáll. A legnagyobb töltőáramot a készülék töltésvezérlő modulján DIP kapcsolósor segítségével lehet beállítani a mellékelt leírás alapján. Sok esetben nem is várunk többet egy autótöltőtől.

De ha mégis, akkor egy csomagban meg lehet vásárolni egy tucatnyi extra funkcionalitást, ami jelentős értéktöbbletet nyújt. Nincs a csomagban további korlátozás, a megrendelésével minden lent említett funkciót szabadon lehet használni. A következőkben néhány mondatban bemutatjuk ennek a hasznos opciónak a szolgáltatásait.

Webes felület

Az okos töltők egy beépített webszervert tartalmaznak. Itt magyar nyelven tudunk minden beállítást elvégezni, illetve a töltéssel kapcsolatos állapotokat, eseményeket megtekinteni. Itt tudunk újabb verziójú szoftvert is rátölteni. A kommunikáció titkosított csatornán, https protokollal zajlik a maximális biztonság érdekében.Kommunikációs lehetőségek

A készülék egy vezetékes (RJ-45) porttal és egy vezeték nélküli adapterrel is el van látva. A vezeték nélküli port lehet hozzáférési pont. Ez esetben a számítógépünk, telefonunk vagy egyéb okos eszközünk segítségével tudunk rá csatlakozni a hálózat kiválasztása és a jelszó megadása után. A másik üzemmódja a vezeték nélküli adapternek a kliens mód. Beállítás után a töltő képes csatlakozni egy már meglévő hálózathoz. Az ugyanerre a hálózatra csatlakozott eszközök ezután IP cím alapján el tudják érni a töltőbe épített webes felületet.

Töltőáram beállítása

Az alapkivitellel szemben az ilyen töltőknél a legnagyobb töltőáram beállítása nem DIP kapcsolókkal történik, hanem a webes felületen lehet azt megadni. 6-32 Amper között tetszőleges értéket beállíthatunk.

Fogyasztásmérő kezelése

A készülék rendelkezik egy RS-485 kommunikációs porttal, amin keresztül tartja a kapcsolatot a MID hiteles fogyasztásmérővel. Minden töltés elején és végén is rögzíti a mérő állását, ami az energia elszámolásának az alapja. Ezen kívül a fogyasztásmérőből töltés közben folyamatosan kinyeri a feszültség-, áram-, teljesítmény- és fogyasztási adatokat. Ezeket a web felületen egy szép grafikus formában meg is jeleníti. Ezek a mérések nagyon pontosak, mivel egy hitelesített mérőből származnak.

Töltésindítás módja

Alapesetben a töltés a jármű csatlakoztatásakor automatikusan elindul. Ezt le tudjuk tiltani, és a töltés indítását RFID tokenhez köthetjük. Az okos opciós töltők minden esetben tartalmaznak RFID olvasót is, mégpedig töltőpontonként egyet. A kulcs betanítása nagyon egyszerű: csak oda kell érinteni és az utoljára beolvasott tokent elnevezés után egyetlen kattintással elmenthetjük az adatbázisba. Az elmenthető kulcsok száma nincs limitálva.

RFID adatbázis megosztása

Több töltőpont esetén nem szükséges minden egyes kulcsot minden egyes töltőnek megtanítani. A hálózatba kötött töltők képesek arra, hogy az adatbázisaikat egymással megosszák. Ez rendkívül leegyszerüsíti a néhány töltőpontból álló töltőállomások adminisztrációját.. Az adatbázis hálózati forgalma természetesen titkosított, lehallgatás ellen védett. Az adatbázis fájlba is lementhető archiválási céllal.

Energiamenedzsment

A készülék szoftverének fejlesztésekor kiemelt figyelmet fordítottunk arra a tényre, hogy a töltőállomásokon nem minidig áll rendelkezésre annyi teljesítmény, mint amekkorát a 22kW teljesítményű töltők igényelnének. Hasonló probléma szokott jelentkezni a háztartási felhasználás során is. Itt ha meg is van a szükséges csatlakozási teljesítmény, attól még el kell látni a háztartást is energiával. A véletlenszerű háztartási terhelés miatt az állandó áramerősségű töltés csak alacsony árammal lehetséges.

Ezekre a problémákra nyújtunk többféle megoldást is.

Több töltőállomás esetén a töltőberendezések egymás között képesek megosztani a rendelkezésre álló betáplálási teljesítményt. Tapasztalataink alapján a töltők ritkán vannak 100%-ra kihasználva, ezért jobb egy olyan rendszert üzemeltetni, ami nem fixen porciózza ki a teljesítményt a töltőpontoknak, hanem több töltőpont együttes fogyasztását limitálja az előre beállított értékre. Így használva a töltőket, nem teljes kihasználtság esetén minden jármú nagyobb teljesítménnyel tud tölteni, mint amennyi a hagyományos módon jutna neki.

Ide kattintva elmagyarázzuk, hogyan is működik

Háztartások esetén kicsit máshogy közelítjük meg a problémát. Nem használunk "árammegosztó" szenzort. Helyette a MID hiteles fogyasztásmérőt úgy kötjük be, hogy a teljes hálózat fogyasztását mérje. Az algoritmus a töltőáramot kis léptetésekkel változtatva mindig azon ügyködik, hogy a háztartás és az autó töltőáramának összege ne lépje túl a betápláló hálózat (kismegszakító) névleges értékét.

A háztartási árammegosztók működési elve könnyen érthető. A telepítése már nem ennyire egyszerű. Extra kábelezést igényel a főelosztó és a töltőpont között.

Az árammegosztó helyett a LuminanCity töltők kínálnak más alternatívát is a szűkebb teljesítményű háztartásokra. Az egyik ilyen az árammenetrend beállítás. Meg tudunk adni egy olyan időperiódust, amikor a beállítottól eltérő árammal tölt a készülék. Ha a háztartásunk áramfogyasztása a napi aktivitásunktól függ, akkor megadhatjuk, hogy éjszaka, amikor alszunk, akkor nagyobb részét engedje az autó felé, mert a háztartás már nem fog nagy teljesítményű fogyasztókat használni. Az árammenetrend funkció segítségével meg tudjuk azt tenni, hogy amikor az esti hazaérkezéskor csatlakoztatjuk az autót a töltőhöz, a töltés egy moderáltabb teljesítménnyel indul. Éjféltől aztán rákapcsol, és gyorsabban fog tölteni reggelig. Így a legnagyobb akkumulátorral rendelkező autókat is fel fogja tölteni reggelre.

Bizonyos esetekben a háztartási nagyfogyasztók nem pihennek éjszaka sem (pl hőszivattyús fűtés). Ez esetben más trükkre van szükség, de természetesen erre is van megoldásunk. A készülékeinkben van egy szabad kontaktus bemenet, amin keresztül jelezhetjük, hogy extra fogyasztó csatlakozott a hálózatra. Ilyenkor a töltő az autó felé küldött áramot egy beállítható értékkel fogja csökkenteni, hogy elkerülje a kismegszakító leoldását.

De ha mindez nem elég, akkor bármilyen energia menedzsment rendszert is lehet illeszteni, mert lehetőséget kínálunk a TCP/IP hálózaton keresztüli töltőáram szabályozásra és státusz kiolvasásra is. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Egyéni igényekkel is keressen minket bátran!

Töltési naplók

Az egyes töltéseket heti, havi, negyedéves vagy éves formátumban képes tárolni a töltő. Minden egyes töltésről eltároljuk a töltés kezdetét, végét, kezdő és záró mérőállást, az indító tokent, a hozzá rendelt felhasználó nevét illetve azt is, hogy az illető mennyi ideig foglalta a töltőt a töltés vége után. Ebben a naplóban több ezer sornyi bejegyzést tárolhatunk. A naplót CSV fájlba lehet exportálni további feldolgozás céljából.
Kommunikáció

A SMART opció tartalmazza a töltőállomások és a távfelügyeleti (backend) rendszerek közötti legelterjedtebb kommunikációs protokollt. Ennek neve OCPP. Mi pillanatnyilag az 1.6 verzió JSON változatát támogatjuk. Több szolgáltatóval is végeztünk integrációs teszteket, és a megoldásunk problémamentesen működött. A saját fejlesztésű felügyeleti rendszerünkkel is ezen a protokollon keresztül tartjuk a kapcsolatot. Mivel az IT-biztonság kiemelten fontos a számunkra, a protokoll titkosított változatát (TLS) használjuk.

Azonosító adatok

Több töltőt távolról menedzselve könnyen összezavarodhatunk. Ha nem azt a töltőt kezeljük, amit szerettünk volna, annak káros következményei is lehetnek. Ezen segít az azonosító adatok megadása. Be tudjuk állítani a telepítés címét, egyéb információkat rendelhetünk hozzá, és még a földrajzi koordinátáit is megadhatjuk. Ez utóbbiak kitöltése után térképen is megnézhetjük a pontos elhelyezkedést. Ezen adatok belépés utáni ellenőrzésével már biztosak lehetünk abban, hogy azzal a töltővel kommunikálunk, amelyikkel szándékunkban állt.

Haladó hálózati beállítások

Az IP hálózatokban jártas felhasználók rengeteg, a hálózati útválasztóknál szokásos funkciót be tudnak állítani. Tűzfallal védhetjük a készüléket, port átirányítást, gateway funkciót, DNS-t, DHCP szervert is be lehet állítani. De akár egy WiFi routert is varázsolhatunk belőle, ami a vezetékes hálózatból hozzáférési pontot csinál. Mindezeket természetesen az eredeti funkcionalitás mellett használhatjuk.

Megújuló funkcionalitás

A SMART opciók rengeteg lehetőséget tartalmaznak, de itt nem állunk meg. Folyamatosan naprakészen tartjuk a rendszerünket. Nem titok, hogy az okos funkciókat egy nyílt forráskódú operációs rendszerre alapoztuk. A felfedezett biztonsági rések ebben a világban nagyon gyorsan befoltozásra kerülnek, és ezeket a biztonsági javításokat mi rögtön be is tudjuk építeni a rendszerünkbe. Ezen kívül a funkciók folyamatosan fejlődnek, illetve újabb funkciókkal gazdagodhatnak. Egy ma eladott töltőre biztosan lesz még évek múlva is frissítés, ezzel lassítjuk a termék elavulását.

Tekintse meg termékeinket