Társasházunkban egyre több az elektromos autó

Az egyre szaporodó elektromos autók egy speciális problémát szültek a társasházak esetén.

A probléma forrása, hogy - jobb megoldás nem lévén - a teremgarázsban vagy a ház körüli parkolók közelében kialakított hálózati dugaljat használják az e-autó tulajdonosok járművük töltésére. Ez azt jelenti, hogy a közös helységek utáni villamosenergiát használják saját célra. Ez legtöbbször - jogosan - azoknak szúrja a szemét, akiknek nincs elektromos autójuk, mert valahol ő is fizeti a másik lakó töltését. Ez gyakran vitát okoz, és akár odáig is fajul a dolog, hogy kihúzkodják a töltődő autót, amit másnap reggel konstatál csak a tulajdonos. Az energia ilyen irányú mérése nem megoldható, és a vége az lesz, hogy a működési szabályzatban megtiltják a töltést a konnektorról.

Másik lehetőség, hogy mindenki egyedileg kiépíti a saját villanyórájától a saját parkolóhelyéig a vezetéket, és ezzel megoldja az energia kifizetését. Csakhogy ezek a kiépítések általában utólagosak, nem esztétikusak, és gyakran más lakásán keresztül kell a nyomvonalat vezetni. Képzeljük el azt a szituációt, amikor már majdnem mindenkinek lesz saját konnektora... Nem beszélve arról, hogy az illetéktelen hozzáférés elleni védelmet is meg kellene oldani.

Az ilyen szituációkra a mi megoldásunk egy kisebb-nagyobb töltőállomás létesítése. A betápláló hálózat legtöbb esetben erősen korlátozott, ezért javasoljuk, hogy az okos terhelésmegosztás használatával a viszonylag sok töltőpont között energiamegosztást használni. Az okos töltőkbe szerelt fogyasztásmérők és RFID olvasók segítségével egyértelműen a felhasználóhoz lehet rendelni az elfogyasztott villamosenergiát, amit a közös képviselő rendszeres időközönként továbbterhel a tulajdonosok felé.

Felügyeleti rendszerbe kötés nélkül is működik a dolog, de ez esetben minden töltőből külön le kell tölteni a naplókat és azokat kézzel egyesíteni. Távfelügyelt szolgáltatás igénybevételével összesített naplókat tölthetünk le. Bármely jogosult felhasználó tölthet bármelyik töltőponton, az energiaköltség utol fogja érni.

Mutatunk egy példát egy kisebb rendszerre: 4-5 elektromos autó van a társasházban. Ők összefognak, és a 3x32 Amperes betáplálásra telepítenek 3 töltőberendezést. A három berendezés költsége 4-5 felé oszlik szét, tehát még gazdaságosabb is így, mintha egyedileg szereznének be töltőket. Ezen a három töltőn egy éjszaka alatt legalább 150-200 kWh energiát lehet vételezni, tehát mind a három autó garantáltan fel fog töltődni reggelre még akkor is, ha a ma szokásos kapacitásnál nagyobb akkumulátorral rendelkezik. Mivel mindenkinek nem kell minden este töltenie, így a három töltőponton 4-5 autó meg tud osztozni. Mindenki saját RFID kulccsal indítja a töltést, így az illetéktelen hozzáférések ellen is védett a rendszer. A saját RFID kulccsal akár a vendégek is tölthetnek a házigazda kontójára. A rendszerbe új belépő esetén a telepítési költségek tovább osztódnak, a korábban beszálló tulajdonosok visszakapnak egy részt a korábban befizetett pénzükből.

Egy ilyen rendszer telepítése nem műszakilag jelent kihívást. A tapasztalatok szerint inkább a lakóközösség meggyőzése szokott problémás lenni. Erre megoldást nem tudunk adni, de a készülékek beszerzésében és beüzemelésében szívesen segítünk.

Tekintse meg termékeinket