Töltők kiválasztási szempontjai

Ha Önben már megérett az elhatározás, hogy töltőberendezést telepítsen, akkor a következő lépés a megfelelő eszköz kiválasztása. A berendezés árán kívül több olyan szempont is van, amivel nem árt tisztában lenni, mielőtt meghozza döntését.

A LuminanCity töltői biztonsági szempontból a maximumot nyújtják. Nincs olyan opciónk, amivel még biztonságosabbá tehetnénk a készüléket, és nincs olyan olcsó töltőnk, amiben bármilyen kompromisszumot kötöttünk volna a biztonság terén.

Amperek, fázisok

A LuminanCity nem gyárt 32 Ampernél kisebb terhelhetőségű töltőt. Így ez a mi termékeink esetén nem kérdés. Nem szeretünk a beépített alkatrészek névleges határán egyensúlyozni, jobban szeretünk a biztonság javára tévedni. Éppen ezért olyan alkatrészeket és vezetékeket építünk csak be, amelyeknek névleges terhelhetősége a szükségesnél inkább több, mint kevesebb. Itt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez csak a maximális áram értéke, ahol nem áll rendelkezésre ennyi, ott a töltő egyszerű beállításával a hálózathoz tudjuk igazítani a legnagyobb töltőáramot.

A fázisok száma lehet egy vagy három. Mivel alig van árban eltérés az egy és háromfázisú berendezések között, ezért javasolt a háromfázisú kivitel megvásárlása. Nem akadály, ha a betáplálás vagy az autó csak egy fázist használ, ezek a berendezések tökéletesen üzemelnek egy fázisról is.

Kábeles vagy aljzatos

Fali töltőinket type-2 aljzattal és type-2 kábeles kivitelben is meg lehet vásárolni.

Az aljzatos megoldás a nyilvános helyeken elterjedt. Ennél mindenki a saját kábelét használja. A kábel nem része a berendezésnek, így annak meghibásodása, sérülése nem okozza a töltő működésképtelenségét. További előnye, hogy a korábban elterjedt type-1 csatlakozós autósok is tudják használni azt a saját adapterkábelükkel.

A kábeles berendezést elsősorban otthoni, saját tulajdonú töltőknél részesítik előnyben. Kényelmesebb a használata mert csak le kell emelni a csatlakozót. Hátránya az lehet, hogy csak type-2 csatlakozóval ellátott autókat lehet vele tölteni. További hátrány még, hogy a csatlakozó vagy a kábel sérülése esetén a teljes töltő üzemképtelenné válik.

Ha Önnek jelenleg type-1 csatlakozású járműve van, akkor érdemes otthonra is az aljzattal felszerelt töltőt választani és átalakító kábellel használni. A következő autója jó eséllyel már type-2 csatlakozós lesz, mégsem kell majd töltőt cserélni.

Az oszlopos töltőberendezéseink minden esetben type-2 aljzattal rendelkeznek, azokhoz kábel nem kérhető.

A kábeles kivitelnél a kábel hossza 4,5 méter. Ez elegendő szokott lenni abban az esetben is, ha az autónk hátsó sárvédőjén van a töltőcsatlakozó, de orral állunk rá a töltőre.

Csatlakozóreteszelés

A LuminanCity töltők type-2 aljzata el van látva kihúzás elleni védelemmel. Ennek van egy biztonsági oka. Ugyanis a töltés során fellépő jelentős áramok a csatlakozó kihúzásának pillanatában villamos ívet húzhatnak, ami veszélyes mértékű is lehet (íves zárlat, szikrázás veszélye, csatlakozó károsodása).

A másik ok, ami miatt a reteszelés érdekes lehet, az a kábel illetéktelenek általi kihúzása. Akár kábellopás ellen, akár a töltésünk szándékos megszakítása ellen is védelmet nyújt.

A berendezésbe épített energiatárolónak köszönhetően áramszünet esetén a retesz automatikusan oldódik, így nem tudja foglyul ejteni a töltő az autónkat.

Véletlen érintés elleni védelem

További fontos biztonsági szempont az érintkezők véletlen érintés elleni mechanikus védelme.

Töltőink fel vannak szerelve egy olyan retesszel, ami megakadályozza, hogy valaki egy fém segédeszközzel az aljzat fedelét felhajtva megérintse az esetlegesen feszültség alatt álló részeket. Kisgyermekes családok esetén ez különösen fontos! (gyerekzár funkció)

A jobb oldali képen egy hagyományos csatlakozóaljzatot láthatunk. Jól látszik, hogy az összes érintkező szabadon van hagyva. A bal oldali képen a LuminanCity által alkalmazott töltőcsatlakozó látható. Itt az a négy érintkező, ahol potenciálisan lehet veszélyes mértékű feszültség, le van zárva egy műanyag retesszel. Ezeket a reteszeket egyesével kézzel nem is lehet oldani. Csak a töltőcsatlakozó bedugásával, egyszerre minden feloldó pöcök benyomásával tárul fel a fém érintkező, de olyankor a megérintés már lehetetlen.Mágneskapcsoló felügyelete

A töltők a hálózati feszültséget csak abban az esetben kapcsolják rá az aljzatra, ha érzékelték a csatlakozást és a kommunikáció is létrejött. Elvileg nem tud olyan megtörténni, hogy úgy van feszültség bekapcsolva, hogy nincs autó csatlakoztatva.

Mégis előfordulhat olyan, hogy meghibásodás miatt a feszültség kint marad a csatlakozón (pl összeolvadt érintkezők, megszorult mágneskapcsoló).

A LuminanCity berendezései fel vannak szerelve egy olyan figyelő áramkörrel, ami észreveszi és jelzi azt, ha a mágneskapcsoló beragadt vagy nem akar meghúzni.

Szivárgó áramok elleni védelem

A hatályos szabványok szerint az autótöltőket el kell látni olyan berendezéssel, ami a meghibásodott szigetelés miatti esetleges áramütések ellen véd.

Ezt a háztartásokból is ismerős érintésvédelmi relével (fi-relé, áramvédő kapcsoló) szokták megoldani. Az autók fedélzeti töltője olyan félvezetős áramköröket tartalmaz, amik bizonyos fajta meghibásodások esetén olyan szivárgóáramokat hoznak létre, amiket a hagyományos elvű fi-relék nem érzékelnek. Ha nem érzékelik, akkor le sem oldanak, tehát a hiba és ezzel együtt az áramütés veszélye tartósan fenn tud állni. Az ilyen jármű érintése életveszélyes lehet.

A szabvány ezért megköveteli a „B” típusú védelmek beépítését, mely az egyenáramú hibákra is képes leoldani. A legtöbb gyártó ezért előírja az ilyen védelmeket, mint kiegészítő védelmet, de nem része a készüléknek.

Ezek meglehetősen drága eszközök, ezért a legtöbb helyen nem is kerülnek beépítésre, ezáltal a telepítés nem szabványos.

A LuminanCity minden terméke tartalmazza azt az áramkört, ami ellátja a „B” típusú védelmek feladatát, ezáltal a külső védelem telepítése elhagyható, jelentős költséget megspórolva ezzel a beruházónak. Ez egy töltőpont esetén 100.000 forintnál is nagyobb megtakarítást jelent. Két töltőpontos oszlop esetén a megtakarítás is duplázódik.

Tekintse meg termékeinket