Mi az a munkafény?

Miért van szükség munkafényre?

Üvegházi alkalmazásban a vörös-kék LED-ekből álló növényvilágítással lehet a legjobb energiahatékonyságot elérni. Ez a megvilágítás a legtöbb növény számára tökéletes körülményeket biztosít a növekedéshez és a hatékony fotoszintézishez, azonban az ember számára kellemetlen környezetet jelent. Ráadásul a fény zöld és sárga összetevőinek hiánya miatt a növényeket hamis színben látjuk, így az esetleges megbetegedések is nehezebben vehetők észre. 

LED-es növényvilágítás vásárlásakor általában választás elé kerülünk: az alacsony energaiköltségek miatt lila megvilágítást választunk, és számolunk a kockázattal, hogy az üvegházi dolgozók a munkakörülményekre hivatkozva más munkalehetőség után néznek, vagy a dolgozók megtartása miatt beérjük alacsonyabb energiahatékonyságú, de fehér fényű termékkel is.

A LuminanCity egyedülálló megoldása ötvözi a kétféle megvilágítás előnyeit. Lámpáink az idő túlnyomó többségében gazdaságos spektrumú megvilágítást biztosítanak a növények számára, de érzékelik, ha a területen munka folyik és automatikusan átállnak fehér színű munkafényre.

Hogyan működik az automatikus munkafény?

A munkafény opcióval szerelt lámpatestek tartalmaznak egy okos vezérlőegységet, mely a mobiltelefonokból jól ismert BlueTooth technológia segítségével hálózati kapcsolatot hoz létre a lámpatestek között. Az ún. BlueTooth Low Energy Mesh (BLE Mesh) hálózat előnye, hogy nem igényel központi routert, mint az otthoni WiFi hálózatunk, hanem az egyes lámpatestek egyben átjátszóadóként is szolgálnak egymás számára. Ilyen módon nagy térbeli kiterjedésű hálózatok építhetők és az üvegház legtávolabbi pontján található lámpatestek is elérhetővé válnak vezeték nélküli kommunikáció segítségével. 


A Mesh hálózat számtalan okos megoldást tesz lehetővé, kezdve a lámpatestek dimmelhetőségétől, csoportokba szervezhetőségétől a diagnosztikai információk gyűjtéséig. A Luminancity megoldása a Mesh hálózat nyújtotta előnyöket használja fel az automatikus munkafény biztosítására is.

A munkások egy apró eszközt viselnek a ruhájukon vagy a zsebükben, mely bizonyos időközönként üzenetet küld a lámpatesteknek. A lámpatestek érzékelik, hogy a munkás az üvegház mely pontján tartózkodik, és ezen a területen automatikusan átkapcsolnak fehér színű munkafényre. Ha a munkás arrébb halad, rövid időn belül visszaállnak vörös-kék megvilágításra és csak az aktuális tartózkodási hely fölött lesz ismét fehér színű a megvilágítás. Az automatikus munkafény minden paramétere egy mobiltelefonos applikáció segítségével állítható be. Többek között az is, hogy mekkora területen kapcsolajanak át a lámpák munkafényre.

Amennyiben fényerőszabályzásra nincs szükség, az automatikus munkafény elérhető dimmelési funkció nélkül is. Sőt, költséghatékony megoldásként fehér munkafényre való átállás nélkül, a lámpatestek kikapcsolásával is lehet kellemesebb munkakörülményeket biztosítani.

Tekintse meg termékeinket!