LED-et vagy HPS-t válasszak?

A nátriumlámpa kifutó technológia

A hagyományos világítástechnikai piacon az elmúlt években jelentős változás állt be azáltal, hogy a wolfram szálas izzókat felváltották a LED-es megoldások. Az Európai Unió a természetes technológiai folyamatot a környezetünk védelme érdekében fel is gyorsította azzal, hogy területén 2009-től kezdődően fokozatosan betiltotta az izzólámpák gyártását és forgalmazását.

A növényvilágítás terén a közelmúltban érkeztünk el egy hasonló technológiai váláltáshoz. Itt betiltásról ugyan nincs szó, de a LED-gyártás feltartózhatatlan fejlődése mára egyértelműen háttérbe szorította a korábbi technológiát.

Az elmúlt évdizede(ke)t ezen a területen az ún. HPS (High Pressure Sodium - nagynyomású nátrium) lámpák uralták. Ez a fényforrás egyszerű felépítése, alacsony ára, viszonylagosan jó színvisszaadása, és maga korában jónak számító energiahatékonysága révén komoly karriert futott be az utcai közvilágításban. Széles spektruma többé-kevésbé alkalmassá tette a fotoszintézis támogatására, így szinte természetesen adódott, hogy a növényvilágításban is széles körben alkalmazni kezdték. A Philips cég márkaneve után sok üvegházban ma is csak "SON-T"-ként ismerik ezt a fajta fényforrást. Létezett 400, 600 majd 1000 W-os változata, piacra került a mindkét végén kivezetéssel ellátott ún. double-ended kivitel. Kezdetben "mágneses" előtéttel, később hatékonyabb kapcsolóüzemű tápegységekkel kínálták. Bár hatalmas utat járt be, ez a technológia mára elérte a határait, és energiahatékonyság terén a jelnlegi 1,9μmol/J efficacy értékhez képest további fejlődés már nem várható. 

Mivel szoktak érvelni a HPS lámpa mellett?

"A HPS már bizonyított"

Mint minden ismeretlen technológiától, kezdetben a LED-es növényvilágítástól is sokan tartottak, mondván a HPS már bizonyított, az alatt biztosan megterem a paradicsom, de a LED-ről semmit sem tudunk. Számtalan kutatási eredmény és évek óta LED-es kiegészítő megvilágítással üzemelő üvegház bizonyítja, hogy azonos PPFD értékek mellett bármely növény ugyanolyan hatékonysággal termeszthető LED-del, mint HPS-sel. 

"A hajtáscsúcsnak szüksége van arra a hőre, amit a HPS sugároz"

MIvel a HPS lámpák a villamos energia egy jelentős részét hővé alakítják, ezért a növénycsúcs zónájában valóban magasabb hőmérséklet uralkodik hagyományos megvilágítás esetén, ami jótékony hatással van a növény fejlődésére. Azonban ezt a hatást ellensúlyozza az a tény, hogy a HPS lámpa spektruma nem illeszkedik jól a klorofill a és b spektrumához. A fény nagy részét a sárga színű hullámhossztartományban adja le, nagyon keveset sugároz a vörös tartományban és szinte semmit a kékben. A villamos energia nagy része tehát a növény számára kevésbé hasznosítható hullámhossztartományú fénnyé konvertálódik.

"A HPS hősugárzása kiegészíti az üvegház fűtését"

Az egyik érv a LED-es lámpák ellen az, hogy kevesebb hőt termelnek, ezért meg kell emelni az üvegház fűtését, hogy ugyanolyan hőmérsékletet érjünk el, mint HPS alatt. Ez igaz. Viszont ez azt jelenti, hogy eddig a fűtési energia egy részét elektromos fűtéssel állítottuk elő, márpedig az elektromos fűtésnél drágább megoldást keresve sem találunk. A földgázhoz képest körülbelül háromszoros költséggel állítható elő hőenergia villamos forrásból, a termálvizes fűtés költségével pedig össze sem mérhető. Úgy is tekintjetjük, hogy a HPS lámpa egy fényforrásból és egy villamos fűtőtestből áll és most lehetőségünk nyílik a villamos fűtés jelentős részét olcsóbb fűtési módra cserélni. Természetesen a LED-es lámpák is állítanak elő hőt, de hatékonyságtól függően 35-45%-kal kevesebbet, mint a HPS, viszont ezt a különbözetet megéri olcsóbb fűtési móddal kiváltani.

"A HPS lámpa sárga színe kellemesebb munkakörülményeket biztosít, mint a lila LED"

Ez valóban így van, azonban LED-es megvilágítás esetén is biztosítható a kellemes, jó színvisszaadású megvilágítás. Ennek egyik módja a fehér vagy fehéret is tartalmazó lámpatest választása, ami bár rosszabb hatékonyságú, mint egy vörös-kék rendszer, de még mindig legalább 28-32%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a HPS. A másik megoldás a Luminancity egyedülálló automatikus munkafénye, mely ötvözi az olcsó vörös-kék megvilágítás előnyeit az ergonómikus fehér világítással.

LED-es fényforrás választása megtérülő beruházás!

A HPS lámpák alacsony ára kevésbé "fájó" beruházást jelent az üvegházak számára, ezért vonzó ötletnek tűnik. Ha csak a lámpatestek árát tekintjük, valóban harmad annyiba kerülnek, mint a LED-es társaik. A teljes beruházás költségét tekintve már rosszabb az arány, hiszen a 40%-kal magasabb energiafogyasztás lényegesen drágább infrastruktúrát igényel: vastagabb vezetékkeresztmetszetek, nagyobb transzformátor, drágább elosztótáblák. Közcélú hálózatból történő világítás esetén a szolgáltatótól lekötendő energia mennyisége és a hálózatfejlesztés költségei is magasabbak. 

Egy alacsonyabb üzemeltetési költségű LED-es világítás elvi szinten mindenképpen megtérül, a kérdés csak az, mennyi idő alatt. A megtérülési időt sok tényező befolyásolja: a HPS ára, a LED ára, a villamos energia ára, a megvilágított órák száma évente, illetve egyéb költségtényezők, mint a banki finanszírozási költségek, illetve a karbantartási költségek. Jelentősen lerövidül a megtérülési idő, ha sikerül pályázati forrást igénybe venni a beruházáshoz. A költségeket minden esetben egyedileg kell mérlegelni, és ügyfeleinknek ebben segítséget is nyújtunk. 

Egy egyszerű kalkulációhoz, melyben banki finanszírozási költségeket nem veszünk figyelembe felhasználhatjuk az alábbi képletet:


Ha az üzemeltetési költségeket (villamos energia ára, HPS cső cseréje, reflektorernyő cseréje) éves bontásban írjuk be, akkor a megtérülési időt is években fogjuk megkapni.

Közcélú hálózatról való üzemeltetés esetén, 2020-as magyarországi ipari villamosenergia-árakat figyelembe véve, évi 2200 üzemórával számolva mindenképpen 5 év alatti, tipikusan 3 év körüli megtérülési időket kapunk. Pályázati forrás felhasználásával ez akár 1,5 évre is lecsökkenhet! Másképpen fogalmazva, bármilyen drágának is tűnjön a LED-es beruházás, 2-3 éven belül elérkezünk arra a pontra, ahol a HPS lámpára és a LED lámpára fordított összes kiadás egyenlővé válik, és onnantól kezdve a LED lámpa minden egyes nap megtakarítást eredményez.

Ha a HPS lámpatetek árát 0-ra állítjuk, a legtöbb esetben még akkor sem kapunk 5 évnél hosszabb megtérülési időket. Megdöbbentő, de úgy is fogalmazhatunk, hogy HPS lámpát ma már akkor sem érdemes felszerelni, ha ingyen adják!

Ahogy fent írtuk, a megtérülést minden esetben egyedileg célszerű meghatározni. Ha szeretné megvilágított üvegházát olcsóbban üzemeltetni, és a villanyaszámlán milliós nagyságrendű megtakarítást elérni havonta, kérjük, keressen bennünket bizalommal! Kérjen ingyenes konzultációt!

Tekintse meg termékeinket!