Jobb-e a fehér megvilágítás a növényeimnek?

Az utóbbi időben a LED-es, keskeny spektrumú (leggyakrabban vörös-kék) növényvilágító lámpák mellett üvegházi célokra is megjelentek széles  vagy full-spektrumú (fehér illetve fehér-vörös LED-eket tartalmazó) lámpatestek. Cikkünkben azt járjuk körül, hogy az egyes spektrumok milyen előnyökkel illetve hátrányokkal rendelkeznek.

Keskeny spektrumú megvilágítás

A megvilágítás neve onnan származik, hogy a (nem foszforkonvertált) LED chipek egy diszkrét hullámhosszon, illetve annak egy szűk környezetében adják le a fényüket. Ezek a lámpatestek a teljesítményük nagy részét a 660nm-es vörös hullámhosszon sugározzák ki, és csak az optimális morfológia vagy egyéb jellemzők eléréséhez szükséges mértékben tartalmaznak kék vagy egyéb (pl. távoli vörös) spektrumot. Hogy miért, arról lásd cikkünket itt: Miért lila?


A keskeny spektrumú (vörös-kék) megvilágítás előnye a rendkívül gazdaságos üzemeltetés. Fizikai okok miatt ennek a megvilágításnak az energiaigénye a legalacsonyabb, és ez a jövőben sem fog változni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vörös-kék lámpák rendelkeznek a legjobb hatásossággal (efficacy).

Hátránya viszont az ember számára kellemetlen fényérzet. Mivel nem vagyunk hozzászokva a lila fényben való tartózkodáshoz, rosszul érezzük magunkat ilyen környezetben. Ennek kiküszöbölésére kaphatók olyan speciális védőszemüvegek, melyek kíszűrik a világításból a kék összetevőt, és azon túl, hogy kellemesebb munkakörülményeket biztosítanak, a kék fény esetleges retinakárosító hatása ellen is védenek. (A kellemes munkakörülmények biztosítása hozzájárul a munkaerő megtartásához is.)

További hátránya a lila megvilágításnak, hogy az üvegházi dolgozók a növényeket nem valós színben látják. A zöld levelek feketének tűnnek. Emiatt az esetleges növényi betegségek, kártevők észlelése nehezebb.

A széles spektrumú megvilágítás

A széles spektrumú megvilágítás fehér LED-ekre épül, melyek a teljes látható tartományban sugároznak, bár eltérő intenzitással.


A fehér LED-eket általában az alacsonyabb fogyasztás érdekében vörös növényvilágító LED-ekkel kombinálják. A fő hátrányt, a magasabb fogyasztást és ezáltal rosszabb hatásosság (efficacy) értekeket így sem lehet kiköszöbölni. A fehér növényvilágító lámpák kétségtelen előnye a kellemes, természetes színű megvilágítás, ezáltal jó munkakörülményeket bizotsít és a növénybetegségek detektálhatósága is megoldott.

Az előnyök közé tartozik, hogy a fehér fény legfontosabb összetevőjének számító zöld szín mélyebben hatol be a levéllemezek belsejébe, mint a vörös és a kék, illetve át is hatol rajtuk, így a felsőbb levelek által takarásban lévő alsó levelek is megvilágításhoz jutnak.

További előny, hogy egyes kutatások szerint a fehér fénnyel megvilágított növények ellenállóbbnak bizonyulnak a fertőzésekkel szemben (Kudo, 2009, 2010, 2013) illetve javul a növények tápanyagfelvétele (Tao, J. 2017).

Melyiket használjam?

A megfelelő spektrum kiválasztása több tényezőtől függ: figyelembe kell venni, hogy rendelkezésre áll-e természetes megvilágítás, befolyásolja a növény fajtája és fejlettségi állapota (csíráztatás, vegetatív vagy generatív állapot). A beltéri növénytermesztés (vertical farming) illetve bizonyos dísznövények termesztése esetén mindenképpen indokolt széles spektrumú megvilágítás alkalmazása, azonban gyakori üvegházi zöldségfélék (paradicsom, uborka, salátafélék) esetén érdemes mérlegelni. Bár a LuminanCity Kft. keskeny és széles spektrumú megvilágítást egyaránt kínál és szívesen kiszolgálunk bármilyen igényt, ügyfeleinknek mégis a keskeny spektrumú megvilágítást szoktuk javasolni, mivel egyelőre nem látunk olyan mértékű előnyt a fehér megvilágításban, ami kompenzálni tudná a magasabb villamosenergia-fogyasztást. A munkakörnyezet javítására és a növények valós színben való vizsgálatára pedig egyedülálló megoldásunkat, az automatikus munkafényt javasoljuk. Hogy mi is ez? Erről tovább olvashat itt.

Tekintse meg termékeinket!